Per què ens sumem a la Marxa per la Dignitat Pagesa? (28 gener, 11h Pl. Espanya, Bcn)

Recordem que té des de la Campanya Catalunya NO al TTIP (podeu veure aquí el comunicat que precisa els perills per l’alimentació i la pagesia del Tractat de Lliure Comerç entre la Unió Europea i Canadà) es rebrà a la Marxa per la Dignitat Pagesa convocada per la Unió de Pagesos i que consisteix en centenars de tractors que arriben a Barcelona des de tota Catalunya, dissabte 28 gener, 11h, a Pl. Espanya.
Però a més, hi han d’altres raóns per les quals ens sumem a la Marxa, i com que des de la perspectiva agroecològica del nostre projecte, no només us cultivem hortalisses sino també volem sensibilitzar i debatre sobre les vies cap a la Sobirania Alimentària…. us compartim el text d’aqui baix, que vam escriure des del sector ecològic de la Unió de Pagesos del Baix Llobregat.

Salut, alimentació, alegria:)

Per què participem a la marxa per la dignitat pagesa?

Els i les pagesos/es estem indignats i indignades per les constants amenaces cap a la nostra activitat. Fem aliments per les persones: això no és folklore sinó la primera activitat per la supervivència i el benestar i per tant tota la societat ens hi ha de donar suport. En canvi la burocràcia instal·lada en les institucions polítiques està perjudicant l’agricultura pagesa enfocant les accions a l’augment de les exportacions agraries gràcies a la industrialització i la competitivitat. Tot per incrementar un mercat global que no pensa en alimentar les persones sinó en el benefici d’unes poques multinacionals.

Especialment a l’agricultura periurbana com la del Baix Llobregat l’amenaça és directa contra la terra, ja que l’especulació, la corrupció i el creixement urbà que genera es nodreixen de la destrucció dels millors espais agraris, que sempre han estat en els llocs de fundació de les ciutats. Veiem les terres que han d’alimentar la població trinxades per infraestuctures de transport i de suministres (elèctric, gas, aigua), urbanitzacions, polígons, supermercats o qualsevol altre megaprojecte que sigui un pretext per requalificar.

Si la lluita és al carrer, les sol·lucions també:

Els canals de comercialització tradicionals han sigut acaparats per uns pocs intermediaris que no deixen futur a la pagesia i condicionen la producció de tal manera que condueixen els pagesos a una hiperespecialització que produeix grans beneficis als bancs i les poques multinacionals que controlen les llavors, fertilitzants i altres derivats del petroli.

Una via per superar els reptes als que s’enfronta la pagesia és el diàleg i el suport mutu amb els consumidors, per tal d’evitar el control actual dels productors per part dels comercialitzadors. Els acords entre productors i consumidors s’estan duent a terme de manera cada cop més eficient, aconseguint aliments de qualitat, locals i garantint un preu remunerador a la pagesia.

Els canvis tecnològics en les energies renovables i les comunicacions i l’aliança entre porductors i consumidors obren noves oportunitats per avançar cap a unes produccions diversificades, ecològiques, socialment justes i amb processos participatius, que són realment viables i transmisibles a les properes generacions.

Així es construeix una pagesia capaç de proveir d’aliments saludables a les seves comunitats i de crear llocs de treball digne en el conjunt del territori, amb finques cada cop menys depenents dels mercats exteriors, del petroli, de les multinacionals de l’energia, les llavors o els pinsos.

La sobirania alimentaria, el relleu generacional, el suport dels consumidors i les producions de qualitat són les claus per la continuitat de l’agricultura pagesa.

Ens trobem?

Pagesos ecològics de la Unió de Pagesos del Baix Llobregat

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Bitácora Cal Notari. Guarda el enlace permanente.